Fa uns dies que parlen sobre un bitxo que ataca les plantes perjudicant-les i com que crec que és un tema que ens afecta a tots m'he volgut informar més.
La processionària del pi o arna del pi és un insecte lepidòpter de la família Thaumatopoeidae. Habita la conca mediterrània i és una important plaga per a algunes espècies d'arbres, sobretot pins.
Aquest insecte és propi de la zona mediterrània europea i africana, tot i
que també es troba en algunes parts d'Alemanya, Suïssa, Hongria i Bulgària. Un
dels principals factors que limita la seva distribució són les baixes
temperatures, fent que només pugui sobreviure en zones on l’hivern no és
rigorós. A causa del canvi climàtic aquestes temperatures mínimes han anat
pujant i la distribució d’aquesta espècie s’està expandint vers el nord i
altituds superiors. És present a tota la península Ibèrica, incloses les illes
Balears.
El cicle d’aquest lepidòpter consta de cinc estadis larvals, un de
crisàlide i un d’imago:
- Primer estadi larvari: Les erugues acabades de néixer són de color verd i mesuren uns 2,5 mm, podent arribar a assolir uns 5-6 mm al final d'aquest estat. Es desplacen poc, i fan nius a cada conjunt d'acícules on es detenen, tot i que aquests tenen molt poca consistència. Només es mengen les parts tendres de les fulles, de manera que en els pins afectats es veuen poms d'acícules semisecs i d'un color esblanqueït, i a la base d'aquests s'observa un entreteixit de fils de seda amb els excrements de les erugues. Aquest estadi sol durar entre 8 i 12 dies, depenent de la localitat.
- Segon estadi larvari: Arribaran a mesurar uns 10-12 mm de longitud. Presenten unes pautes de comportament similars al primer estadi, però els desplaçaments són menys freqüents i més llargs. Aquesta segona fase dura aproximadament entre 12 i 18 dies, i provoca uns danys a les fulles dels pins semblants als de la fase anterior.
- Tercer estadi larvari: Un cop feta la segona muda, la larva adquireix el seu aspecte més recognoscible. En aquesta fase es creen els dards urticants, agrupats en l'interior de dispositius formats pels replecs del tegument (alliberats pel moviment de la larva). En aquest estadi solen decidir l'emplaçament definitiu de la colònia i comencen a formar les inconfusibles bosses blanques que pengen dels pins. La 3a fase acostuma a durar aproximadament un mes.
- Quart estadi larvari: En aquesta fase les erugues augmenten el nombre de pèls urticants i surten cada nit del niu per buscar aliment. Van teixint sobre el niu, aconseguint que la bossa es faci més densa i compacta. Aquest estadi és el que presenta una duració més variable: en les zones fredes, poden passar-hi tot l'hivern, mentre en les zones més càlides pot durar tan sols un mes.
- Cinquè estadi larvari: En aquest últim estadi, segueixen augmentant el nombre de pèls urticants i també la mida del seu cos. L'alimentació passa a ser molt activa, menjant-se per complet les acícules de pi on tenen el niu. En cas de quedar-se sense aliment, formen llargues fileres per terra buscant un nou pi on nodrir-se. Aquestes fileres són les que els donen el nom de processionària (per la semblança amb una processó religiosa). S'acostumen a soterrar en clars o a les vores dels boscos, cercant sòls ben il·luminats, per tal de rebre escalfor un cop enterrades. Un cop enterrades, la processionària començarà la fase de crisàlide.
- Crisàlide i imago: Un cop enterrades fabriquen un capoll i entren en fase de pre-pupa (eruga envoltada de capoll), fins que muden i passen a crisàlide. La crisàlide té 3 estadis, i durant la segona fase algunes entren en diapausa, podent romandre enterrades d'1 a 3 anys esperant les condicions òptimes de temperatura per descloure's. Un cop finalitzada la fase de crisàlide, comença l'estadi d'imago, en aquest cas, de papallona nocturna. Les femelles d'aquesta espècie, d'entre 36 i 49 mm de llargada, són més grans que els mascles, d'entre 31 i 39 mm. Les papallones ponen els ous en les fulles de pi, per tornar a començar el cicle.
- Fase d'ou: Els ous són cilíndrics, de color blanc-groguenc i s'agrupen en postes de 70 a 300, envoltant un parell d'acícules de pi, cedre o làrix. Els ous estan recoberts amb unes escates de color marronós, per protegir els ous d'atacs de depredadors, parasitoides, patògens o les inclemències del temps. Les postes poden fer fins a 5 cm de longitud, i estan fixes a les acícules mitjançant una secreció adhesiva que allibera la femella. Les femelles només poden fer una posta d'ous.
Pot arribar a esdevenir una plaga molt comuna i estesa arreu del món, de
caràcter cíclic i difícil d’eradicar. Les larves mengen les fulles i defoliant
l’arbre, però aquesta plaga només és letal en alguns casos d’arbres molt joves.
Les trampes amb llum ultraviolada atrauen ambdós sexes, mentre les trampes
amb feromona sexual atrauen només els mascles. Per la gran perillositat de les
bosses de l'insecte cal tallar-les amb protecció ocular i dèrmica. Amb una
escopeta es pot disparar a les bosses (a l'hivern) per destruir-les i deixar
que el fred mati les larves, però això és una pràctica laboriosa, que només
dóna bons resultats en àrees petites.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada